Koulu, media ja osallisuus (= KOMEETTA) tarkoittaa, että oppilailla on käytössään medialaitteita (iPadeja), joilla he voivat tehdä osallisuuttaan näkyväksi koulun tai luokan ejuttu-verkkolehteen. Ejuttu-verkkolehti on Saimaan mediakeskuksen kehittämä alusta, jonne on helppo koota luokan/koulun tuotokset. Oppilaat kuvaavat, videoivat, haastattelevat ja kirjoittavat erilaisia juttuja koulun arjesta ja tapahtumista. Mukana hankkeessa ovat Lappeen koulu, Joutsenon lukio (2. vsk.) ja Voisalmen koulu (6-9 EHA).

Komeetta hankkeen takana hääräilen minä, Koskisen Jenni. Olen luokanopettaja, mutta nyt työskentelen Saimaan Mediakeskuksessa yhteisöllisyys, koulu ja älykkäät palvelut osahankkeessa. Olin viime vuonna luokkani kanssa mukana Sormet- hankkeessa ja siitä se innostus iPadeihin lähti. En ollut päiväkään ennen Sormet-hanketta pidellyt iPadia käsissäni ja en todellakaan ymmärtänyt, millainen muutos opettamiseen ja oppimiseen tämän pienen laitteen myötä tulee. Tuo seitsemän viikkoa muutti omat ajatukseni tyystin ja nykyään en osaisi työskennellä ilman iPadia.

Komeetta-hankkeen tavoitteena on lisätä oppilaiden osallisuutta koulussa ja tehdä sitä näkyväksi.  Osallisuuden ja osallistamisen rakentamisessa  on tärkeää kuunnella oppilaita ja tarttua niihin hetkiin, joista voi todella tulla aitoa osallisuutta. Osallisuus ei synny hetkessä, vaan se vaatii aikaa. Aikuista tarvitaan mahdollistajana ja tukijana varsinkin pienemmille oppilaille. Oppilaiden tulee olla yhdenvertaisia ja jokaisen ääni tulee tulla kuulluksi jollain tavalla. Osallistumisen ja osallisuuden tunne on merkittävä myös kouluyhteisön kannalta. Sen on tutkitttu vähentävän turhautumista, kiusaamista ja  ilkivaltaa. Yhteinen pääoma nähdään ja koetaan tuolloin arvokkaaksi. Lapsille ja nuorille on myös tärkeää, että heidän lähipiirinsä voivat seurata koulun tai luokan tapahtumia. Osallisuus voi alkaa pienemmästä ryhmästä ja laajeta lähiympäristöön tai lähitoimijoihin. Esimerkiksi oppilaskuntaan, vanhempainyhdistykseen, asukasyhdistykseen tai vaikka harrastustoimintaan.

meteori.ejuttu.fi

lappeen.ejuttu.fi

joutsenonlukio.ejuttu.fi